De què vivim?


L’economia de l’Escala és eminentment turística i dels serveis derivats d’aquesta activitat. S’ha de considerar aquesta petita vila, amb una població estalberta al llarg de l’any de 9.000 persones, es converteix en una localitat mitjana de prop de 47.000 habitants durant els mesos de juliol i d’agost, amb puntes que arriben a les 70.000 persones, amb tot el que això comporta des del punt de vista de necessitats de serveis i de consum i, per tant, del punt de vista econòmic. 

SECTOR PRIMARI
L’agricultura i la ramaderia han estat dues activitats tradicionals a l’Escala, amdues complementàries de la pesca. El conreu de la terra, tot i que ocupa professionalment una part molt petita de la població, permet que l’Escala conservi encara, en la part exterior del terme, un paisatge agrícola molt tradicional al municipi i a la comarca, amb espais com Cinc Claus, els Comuns, Pla de les Corts, Mas Vilanera o els Recs.
Actualment, es dediquen 521 hectàrees del terme municipal a les explotacions agràries, el que representa un 32% de la superfície de l’Escala. Els conreus herbacis són pràcticament cereals. Les explotacions ramaderes disposa actualment de 5 explotacions de bestiar: 2 porcines, 2 d’ovelles i una petita explotació bobina.
La part principal del sector primari és la pesca. Es manté l’activitat de la vila al port de la Clota, que des de l’any 1969 substitueix l’antic port de l’Escala, actualment la platja de les barques (del poble). Els dos tipus de peix més pescats són, amb gran diferència, el seitó (anxova) i la sardina.
La pesca que es porta a terme a en aquesta població comporta l'obtenció d'una gran varietat de peix blanc i peix blau, el qual es subhasta a primera hora del matí i de la tarda en la Llotja de peix. Gràcies a les innovacions que promou la Cofreria de pescadors de l'Escala, actualment, també es fan subhastes per Internet.
Cal tenir present que la pesca a l'Escala es porta a terme de manera sostenible, degut a l’esmentada Cofreria de pescadors, que s'encarrega de fomentar la pesca responsable vist que treballen amb tècniques de pesca tradicional així com l'encerclament, el palangre i el trasmall.


SECTOR SECUNDARI
El major nombre d’activitats industrials registrades es dediquen als productes alimentaris, mentre que un 27 % ho fan a la transformació de  metalls.
A partir del seitó s’ha desenvolupat una de les indústries més importants i tradicionals de l’Escala, el salaó d’anxova. Hi ha 7 empreses dedicades a la conserva i salaó d’anxova. És l’activitat industrial més important del municipi. La marca Anxoves de l’Escala ha donat a conèixer el municipi arreu i ha permès mantenir una actvitat industrial lligada a l’activitat tradicional de la pesca.

SECTOR TERCIARI
L’economia del sector terciari està dividida en: comerç, serveis i activitats pels turistes. L’oferta comercial de l’Escala mostra una elevada dependència en el turisme i es distribueix, principalment, en dos àmbits territorials: al nucli antic i la zona de Riells.
Durant l’estiu hi ha activitats pels turistes, com les relacionades amb el mar. Hi ha l’empresa Mare Nostrum, la qual està dedicada a fer creuers d’esbarjo de diferent durada i a diferents indrets de la costa ( Illes Medes, Cadaqués, Cap de Creus etc.)  També s’ha de parlar dels allotjaments. considerant els percentatges la més important és el d’apartaments i cases de segona residència. Una altre oferta d’una certa importància per a la vila és la de places de càmpings. La població actualment té 6 càmpings. Té una mancança de places hoteleres.
Pel que fa als comerços estan pensats per satisfer les demandes i necessitats dels fluxos turístics que rep la vila, de manera que només obren durant una temporada i resten tancats la resta de l’any. Especialment a al zona de Riells. La vila a l’hivern està pràcticament buida amb molts establiments tancats. Això ha provocat que el municipi es centri també en el turisme d’hivern. Per aconseguir-ho la vila fa diverses activitats festives per a la promoció turística de la vila escalenca fora de la temporada alta d’estiu. 
Festes com: 
el Triumvirat ( maig): commemora la convivència fructífera, la tolerància i la riquesa cultural de les tres cultures diferents que van arribar a conviure en el que era l’antic municipi de les Empúries (emporiae), els pobladors grecs, els pobladors romans i els pobladors indígenes o ibèrics; 



La Festa de la Sal: (octubre)  que commemora la importància de la sal en la vida de l’Escala i molt especialment en la conservació de l’anxova.
    

 La Festa de l’Anxova (finals de setembre) que integra diferents actes relacionats amb el producte escalenc, l’anxova. 


 

Via Crusis Vivent ( setmana santa) on es recrea la sentència de Jesús i la crucificació. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada